2.Bábovka s mákem.
Suroviny:60g másla (hery),60g moučkového cukru,1 vanilkový cukr,2 žloutky,600g polohrubé mouky, trochu soli,2,5dl mléka.
Kvásek: 1,5dl mléka,30g droždí, 1 lžíce moučkového cukru.
Maková náplň:2 dl mléka,100g moučkového cukru, 200g mletého máku, 1 lžička skořice, citronová kůra,50g rozinek.
Postup: Máslo, moučkový cukr a vanilkový cukr a žloutky umícháme do pěny. Zvlažného mléka, droždí a cukru připravíme kvásek, který necháme vykynout.Mouku se solí prosejeme, přidáme vymíchané těsto a vykynutý kvásek a vypracujeme těsto, které dáme na teplé místo vykynout. Napomoučeném vále těsto rozválíme, potřeme náplní, stočíme a dáme do vymazané bábovkové formy. Necháme ještě chvíli kynout a ve vyhřáté troubě pomalu upečeme.
Náplň:Mléko s cukrem uvedeme do varu, přisypeme mák, odstavíme, přimícháme skořici, citronovou kůru, rozinky a necháme vychladnout.