35.Kávová bábovka
Suroviny: 300g polohrubé mouky, 200 ml mléka, 150g moučkového cukru,150g změklého másla,4 vejce, 1 lžíce rozpustné kávy, přes 1/2 sáčku prášku do pečiva, jemně nastrouhaná kůra z 1/2 menšího pomeranče, 4 kapky vanilkového aroma, špetka soli, tuk a strouhanka na vymazání formy.
.poleva:120g pískového cukru,2 lžíce pomerančové šťávy,2 lžíce vody, 1 lžíce mleté zrnkové kávy, 1 lžíce másla.
Postup: Žloutky vyšleháme s cukrem a změklého másla do pěny, vmícháme kůru,aroma,kávu a špetku soli. Přidáme a vmícháme prosátou mouku s práškem do pečiva a mléko.Tuhý sníh z bílků po částech přidáme do těsta. Těsto nalijeme do formy a uhladíme.Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 10 minut, pak zmírníme na 170°C, pečemeasi 35minut.Bábovku necháme 10 min.chladnout, poté vyklopíme.
Poleva: cukr pokropíme pomerančovou šťávou i vodou, mícháním rozpustíme. Směs vaříme tak dlouho, až se táhne jako nit. Máslo vyšleháme s kávou a cukrovou hmotu pomalu přiléváme. Hustou, ale tekutou polevou pak přeléváme bábovku,necháme zaschnout.