39.Šlehaná bábovka
Suroviny: 125g másla nebo hery,180g pískového cukru, 5 žloutků, 1 lžíce citronové šťávy,400g polohrubé mouky,1 prášek do pečiva,1/8 l mléka,1/8 l smetany ke šlehání, sníh z 5 bílků,50g jáder lískových nebo vlašských ořechů nasekané,20g másla a hrubá mouka do formy .
Postup:Máslo,cukr, žloutky a citronovou šťávu ušleháme do jemného krému. Střídavěpřidáváme mléko rozkvedlané se smetanou a po lžících zasypáváme moukou. Vmíchámeořechy a rozinky.Oddělíme 3 lžíce mouky, promícháme ji s práškem do pečiva a přisypáváme ji současně s pevně ušlehaným bílkovým sněhem. Těsto naplníme do formy vysypané moukou. Pečeme zvolna 45 minut. Po upečení asi po 5 min. bábovku vyklopíme. Předpodáním posypeme vanilkovým cukrem smíchaným s moučkovým.Bábovka vydrží celý týden vláčná. Po odkrojení ji vložíme do alobalu a dáme do studené spíže.