Ruské ořechy.
Rozpis:600g hladké mouky, 150g moučkového cukru, 250g hery, 2 velká vejce, 1 rovná lžička sody, 1lžička octa, 1 neplná lžička soli. Náplň: 250g másla, 1 slazené salko svařené. Postup: ušleháme vejce, sůl a moučkový cukr do husté pěny. Vešleháme rozpuštěnou a vychladlou heru. Sodu si nasypeme na lžíci, zakapeme octem a vlijeme do těsta. Nakonec vmícháme mouku.Těsto dobře prošleháme šleháčem. Formu na ruské ořechy vytřeme ubrouskem namočeným v oleji. Formu dáme na plotýnku sporáku nahřát a vložíme kousky těsta. Uzavřeme a opékáme asi 1 minutu, otočíme a opečeme z druhé strany. Stav upečení musíme kontrolovat mírným nadzvednutím víka formy. Doba je závislá na teplotě formy při opékání. Upečené vyklopíme na tác a pokračujeme do spotřebování těsta. Vychladlé půlky ořechů slepujeme krémem vyšlehaným z másla a svařeného salka. Já jsem ořechy dělala na elektrickém multifunkčním přístroji SYNTROX -kouzelný oříšek, koupený na aukro.(více na aukro.cz).Protože výrobek je teflonový, stačilo jen trochu vytřít olejem.Těsto jsem rozplácla na velikost otvoru oříšku. Upečené jsou po rozsvícení červeného světla, vyhahovala jsem je malou vidličkou na jednohubky.Po nastříkání krému do každého oříšku, jsem do jednoho dala rozloupnutou mandli a slepila.ZDROJ:receptů na internetu je spousta, já jsem je dělala podle:babciny-recepty.blog.cz