Kapučínka
Suroviny:
Mléčný marcipán: 200 g moučkového cukru, 100 g sušeného mléka, mandlové aroma, voda podle potřeby.
Krém : 200 ml smetany ke šlehání (33 ) 100g čokolády, 20 g kakaa, 50 g ztuženého tuku(IVA), 100g moučkového cukru.
K tomu : kulaté piškoty,tmavá a světlá čokoládová poleva, marcipánové kvítky s cukrářskou kuličkou.
Postup:
Maripán: Cukr a sušené mléko prosejeme. Přidáme mandlové aroma a 2 lžíce vody. Na pracovní desce vysypané prosátým moučkovým cukrem vypracujeme tvárnou hmotu, pokud je hmota tuhá , přidáme vodu,pokud je řídká, přiáme moučkový cukr.
Protože já nemám ráda moc sladké, použila jsem místo mléčného marcipánu PASTA DAMA TOP,které tak sladké není.
Krém: Do mísy dá me smetanu, čokoládu, kakao, cukr, tuk a zahříváme nad parou, pokud se všechny suroviny nerozpustí do hladké hmoty.Za občasného míchání necháme vychladnout.Vychladlou hmotu odložíme do lednice na 12 hod. nejlépe přes noc, pak vyšleháme na tuhý krém.
Dohotovení: Marcipán vyválíme, jemně do něj vtlačíme vzor, například sklenicí, na které je vzor. Marcipán vyválíme na pásy 3 x 12 cm a vytvarujeme šálečky se stejným prů měrem jako je kulatý piškot.
Já jsem použila papírovou trubičku od alobalu.
Do každého šálku dáme na spodek piškot,nastříkáme krém,polijeme tmavou čokoládou a pár kapkami bílé čokolády, kterou párátkem ozdobně roztáhneme. Vrch ozdobíme marcipánvým kvítkem s cukrářskou kuličkou.
Zdroj:vánoční pečení-Katarinka