Valašský měsíček.
Suroviny:210g hladké mouky,70g moučkového cukru,140g másla nebo tuku,20g kakaa,40g olupaných manlí.Nepečené těsto:250g moučkového cukru, 100g sušeného mléka,200g loupaných mletých mandlí,100-140g mletých piškotů,2 lžíce citronové šťávy 120g másla, rum podle chuti,na dokončení:rybízovou marmeládu,bílou a tmavou polevu.Postup: ze všech surovin vypracujeme těsto.Necháme v chladu odpočinout.Vyválíme a vykrajujeme měsíčky,které klademe na plech s pečícím papírem a upečeme.Připravíme si nepečené těsto z uvedených surovin,přes mikrotén vyválíme a vykrajujeme stejné tvary. Upečený měsíček potřeme marmeládou a přilepíme měsíček z nepečeného těsta a necháme do druhého dne zaschnout. Namáčíme do bílé čokoládové polevy a postříkáme tmavou čokoládovou polevou.(asi 130ks-podle kuchařky).ZDROJ:helenčino pečení-vánoční cukroví. (zelená poleva)