Boží milosti
Rozpis: 2žloutky, 2lžíce bílého vína, 1lžíce rumu, 2lžíce moučkového cukru, 4lžíce smetany, 25dkg hladké mouky, špetka soli, citronová kůra, 1/4prášku do pečiva, tuk na smažení.
Postup: Na vál prosijeme mouku s práškem do pečiva, přidáme žloutky rozmíchané ve víně, rumu a smetanou, zaděláme těsto o něco vláčnější než na nudle. Vyválíme na tenko, rádlem rozkrájíme na čtverečky nebo trojhránky a smažíme na rozpáleném tuku do zlatova. Usmažené necháme okapat na ubrousku a obalujeme v moučkovém cukru s vanilkovým.
Tento recept mám od své babičky, je starý 50 let. Ona na ně měla udělanou speciální formu z naběraček, a boží milosti po usmažení tvořily velké koule. Já mám radši menší zákusky, tak jsem spojila dvě sítka. Aby vám z toho vyšla pěkná koule, těsto musí mít aspoň 10x10 cm prořezané na proužky a propletené. Zavřeme do sítka, jakmile těsto nabude, vyklopíme a dosmažíme. Kdo bude zkoušet,ať se vám daří.