Lipské řezy
Suroviny: těsto: 300g hladké mouky, 100g tuku,70g moučkového cukru, 30g kakaa, 1 vejce, 1/2 balíčku prášku do pečiva, špetka soli, 2-4 pol.lžíce sladké smetany. Piškot: 5 vajec, 5 pol. lžic moučkového cukru, 5 pol. lžic hladké mouky. Krém: 200g másla (tuku),200g moučkového cukru, 1/2 mléka, 6 pol. lžic polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, šťáva a kůra z citronu.Poleva: 100g čokolády na vaření+2 pol.lžíce oleje.Postup: těsto: hl.mouka, vejce,tuk, moučkový cukr,prášek do pečiva,sůl, kakao a tolik smetany aby se dalo vypracovat polotuhé těsto(pořádně vypracovat), rozdělíme na 2 stejné díly. Připravíme si 3 ks pečícího papíru 22x33cm a v takovém plechu pak upečeme i piškotové těsto.Hnědé těsto rozválíme na připravený papír,propícháme vidličkou a pečeme na 180°C. Těsto na piškot:5 bílků vyšlehat se špetkou soli, přidáme 5 lžic moučkového cukru, vyšleháme na tuhý sníh,přidáme po jednom žloutky a mouku,těsto pečeme také na 180°C 15 minut. Upečené korpusy necháme vychladnout.Krém: z mléka, polohrubé mouky, van.cukru uvaříme hustou kaši,máslo a moučkový cukr vyšleháme do pěny (můžeme přidat citronovou šťávu i kůru), přidáme vychladlou kaši. Kakaový korpus potřeme polovinou krému, přiložíme piškotový, který potřeme druhou polovinou krému a přiložíme kakaový, trochu zatížíme a dáme do ledničky ztuhnout.Připravenou čokoládou řez potřeme a dáme opět ztuhnout.Moje úprava: přidala jsem malinovou tresť a trochu obarvila těsto. Z této dávky uděláme 50 kousků 5x2 cm.ZDROJ:varecha.pravda.sk