Mřížkový švestkový koláč.
Rozpis: 300g hladké mouky, sůl, 120g moučkového cukru, 150g másla nebo rostliného tuku, 1 žloutek, 1 celé vejce.Náplň: 750g očistěných švestek, 50g moučkového cukru, 1 lžička mleté skořice, 50g mletých ořechů.Postup: mouku, cukr a sůl prosejeme na vál, přidáme tuk, žloutek, vejce a vypracujeme těsto, které necháme nejméně půl hodiny odpočívat na chladném místě. Potom z těsta odebereme1/3 těsta, ostatní rozválíme na pečícím papíře, který pak přesuneme na plech, pokryjeme rozpůlenými švestkami a posypeme cukrem, skořicí a ořechy. Z odloženého těsta zformujeme tenké dlouhé válečky, které položíme na švestky tak, aby vznikla mřížka. Potřeme je rozšlehaným vejcem a koláč upečeme. Vychladlý posypeme cukrem a rozkrájíme. Moje úprava: potřebovala jsem zužitkovat loňské marmelády, smíchala je s rozmixovanými piškoty, natřela na těsto,rozválela zbytek těsta nakrájela na úzké proužky a udělala mřížky. Do každého čtverečku jsem dala půl třešně. Koláč je hned měkký.