Punčová šachovnice
Těsto: 6 vajec,6 lžic krystalového cukru,6 lžic hrubé mouky,1 lžíce kakaa, 2 kapky červeného potr. barviva.Bílky vyšleháme, přidáme krystalový cukr a šleháme až je sníh pevný a lesklý.Postupně za stálého míchání přidáme žloutky, nakonec přidáme hrubou mouku.Plech s rozměry 27x36 cm vymažeme tukem a vysypeme moukou.(já dala pečící papír).Na dno plechu po delší straně si uděláme čáry v rozestupech 8, 12, a 16 cm. Těsto má asi 650 g.Rozdělíme ho na 3 části: 140 g přibarvíme 2 kapkami červeného potr. barviva a rozetřeme ho na první část plechu 27x 8 cm. Druhá část -220 g přibarvíme prosátým kakaem a rozetřeme na druhou část plechu s rozměrem 27x 12 cm. Zbytek těsta vylijeme na zbylou část plechu. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180°C asi 1O-15 min.
Sirup na polití: 50 ml vody,100 g krystalového cukru,2 lžíce rumu.Vodu s cukrem vaříme za stálého míchání několik minut,sejmeme z ohně a necháme vychladnout, pak přimícháme rum.
Čokoládová hmota: 80 g bílé čokolády, 20 g másla, 1 lžíce mléka, 3 lžíce moučkového cukru, 3-4 lžíce sušeného mléka. Čokoládu a máslo rozpustíme nad parou a vymícháme. Přidáme svařené mléko a prosátý cukr,mícháme do vychladnutí. Přidáme sušené mléko a zamícháme měkký bochník.
Zabalíme do mikroténu a na 1 hodinu odložíme.(ne do lednice,protože těsto ztvrdne a hned poprve se mi to srazilo). Z čokoládové hmoty odebereme malé množství- asi jako 3 vlašské ořechy. První část necháme bílou, druhou část obarvíme 1 kapkou červeného barviva a třetí část lžičkou kakaa. Z každé barvy vyválíme mezi palci tenký váleček. Válečky poklademe těsně vedle sebe mezi mikrotén a válečkem vyválený 2 mm silný plát. Z plátu vykrojíme trojúhelníky na ozdobu. Z čokoládové hmoty vyválíme mezi mikroténem obdelník 27x18 cm.
Dohotovení:pláty těsta rozkrájíme tak, abychom dostali 2růžové, 3 žluté a 4 hnědé pásy stejné šířky (4 cm) Pásy klademe střídavě vedle sebe po třech a do tří vrstev,každou polijeme sirupem a potřeme meruňkovou marmeládou na vrchu i po bocích. Vrstvy k sobědobře přitiskneme, zatížíme a necháme alespoň 1 hod. stát. Pak řez potřeme marmeládou a přikryjeme čokoládovou hmotou a ozdobíme trojúhelníky.
Moje úprava: já jsem si pásky nařezala na 2 cm,v konečné fázi byl řez 6 cm-ne12 cm, zabalila jsem do potahové hmoty.
Zdroj: Zákusky,dorty koláče 4/2009.